Publikováno Napsat komentář

Chia – semínka místo ranní kávy

Chia (Salvia hispanica) je velice oblíbená rostlina, která je v některých oblastech Jižní a Střední Ameriky známá již asi 4000 let. Uvnitř plodu této 1,5 m vysoké rostliny se nachází toto malé oválné semínko, které je kromě jiného výborným zdrojem Omega-3 mastných kyselin. Kromě toho také obsahuje antioxidanty, vitamíny, minerály a také vlákninu. Cca 20% hmotnosti chia semínek je protein. Semínka jsou přirozeně bezlepková, tudíž je mohou s klidem zařadit do své stravy i lidé trpící celiakií.
Pozor by si měli dávat především osoby trpící nízkým tlakem, jelikož tlak ještě snižují. Osoby citlivější, či trpící nespavostí by chia semínka měli užívat pouze v malých dávkách (max 2 lžičky) ideálně ráno, jelikož na ně může působit silně energeticky. Zdraví jedinci mohou tohoto „energy“ potenciálu naopak využívat.
Zde Vám dáme několik tipů, jak chia semínka zařadit do svého jídelníčku:

– Zeleninové saláty – Myslete na chia semínka při přípravě běžných zeleninových salátů. Ideální je, pokud je salát vlhčí, či s přídavkem rostlinného oleje. Takto chia semínka nabobtnají a stanou se ještě lépe vstřebatelnými. Díky tomu také přestanou „skřípat“ mezi zuby.

– Ovocné saláty – Velice oblíbené, především v létě, kdy se na zahradách a lesích dají utrhnout čerstvé bobulovité plody. Rybíz, borůvky, maliny i ostružiny, jahody, angrešt. To vše si s chia semínky velice dobře rozumí. Nezapomeňte přidat trošku domácího medu a také zdravé koření- například mletý zázvor, skořici, či kardamon.

IMG_0196chia3

– Snídaně – Vaši tradiční snídani můžete obohatit lžičkou chia semínek a nakopnout tak Váš den. Záleží pouze na Vaší fantazii, s čím chia semínka zkombinujete. Nejčastější kombinace jsou s jogurty, marmeládou, mlékem při zalévání cereálií nebo přidání do smoothies a kaší.

– Obědy – Nebojte se zkoušet nové kombinace. Ať přidáte několik lžiček chia semínek do polévky chvíli před konzumací, či jimi posypete pečenou zeleninu zalitou olivovým olejem, určitě neprohloupíte.

– Chia semínka je vhodné přidávat do domácího pečiva. Na slano – domácí chléb, dalamánky, rohlíky. Na sladko – štrúdl, koláče, buchty s náplní, muffiny. Zkusit můžete také přidat do takzvaných RAW tyčinek. Ovšem nepřehánějte to s množstvím – pouze několik lžiček.

IMG_0255chia

– A jako bonus pro Vás máme i jeden tip pěstební – Přestože je Salvia hispanica poměrně náročná na podmínky při pěstování, neváhejte si to sami vyzkoušet. Pokud si na jaře v květináči předpěstujete ze semínek sazeničky, můžete koncem léta mít na zahradě netradiční rostlinu s fialovými květy.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *