Publikováno Napsat komentář

7 způsobů využití Kustovnice Čínské – Goji berry

O tom, co je to Kustovnice Čínská, nebo-li Goji bylo již napsáno, i vyřčeno mnoho. O jejích zdravotních přínosech pro lidský organismus také. Stačí vyhledat v jakémkoli obsáhlejším herbáři.
Je tomu zhruba 10 let nazpět, kdy k nám do střední Evropy dorazila „Goji tsunami“. Většina z nás tuto rostlinu a její plody vůbec neznala. V té době byla prezentována většinou obchodníků téměř jako „přírodní lék na všechno“, ale i nyní je často řazena mezi takzvané „superpotraviny 21. století a elixírem mládí“. Také na trh byla dodávána v různých kvalitách – od té nejkvalitnější, voňavé, vláčné, lahodné chuti až po přesušené plody , které byly cítit jako seno. Také cena Kustovnice se u nás od té doby velice snížila a stabilizovala. Plody Kustovnice jsou již na našem trhu takovou samozřejmostí, jako například rozinky. Ale i přesto všechno jsou často slyšet dotazy, jak vlastně plody Goji používat? Nyní Vám přinášíme několik tipů :

– Čaj – Snadné. Plody Kustovnice lehce opláchněte na sítku (stejně, jako se to doporučuje praktikovat i s ostatními plody), vložte do hrnku, či čajové konvice a zalijete horkou vodou. Můžete samozřejmě zkombinovat s čajovými lístky, či dokonce s lístky Kustovnice Čínské.

– Jogurt – Máte-li ve zvyku přidávat do stravy probiotické jogurty, či kefíry, můžete je navíc obohatit o plody Kustovnice Čínské. Můžete lehce přisladit lžičkou domácího medu.

– Směsi s oříšky – Také si sami doma připravujete své vlastní varianty mixů sušených oříšků a ovoce? Pokud jste to zatím nezkusili, smíchejte v libovolném poměru například kešu a lískové oříšky, rozinky a plody Goji.

– Tyčinky s datlemi – Výbornou svačinku vytvoříte tak, že do datlové hmoty (vypeckované máčené datle, které pomelete/rozmixujete) přimícháte plody Kustovnice, nadrcené kešu oříšky, konopné semínko a okořeníte skořicí. Vytvarujete do tyčinek a dáte lehce sušit do trouby/sušičky na ovoce, či pouze do chladničky. Testujte své originální kombinace.

– Pečená rýže s Goji – Pokud běžně připravujete rýži pečením, zkuste v poslední fázi pečení přimíchat pár hrstí Goji. Je to skutečná delikatesa.

– Švestková povidla s Goji – Ať už připravujete domácí povidla klasickým způsobem s cukrem, nebo bez, v hrnci, či na plechu, nebo dokonce v pomalém hrnci, zkuste ve finální fázi přimíchat plody Kustovnice. Je to skutečná lahůdka.

– Smoothie – Co k tomu dodat. Hrst Goji do smoothie ho obohatí o velkou dávku prospěšných látek.

Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *